http://juhoheikkiuotinkirjat.blogspot.se/2009/https://fi.wikipedia.org/wiki/Juho_Henrik_Uoti

Tuossa ylläolevassa Wikipediatekstiä on joitain korjattavia tai lisättäviä  kohtia, mutta  Juho Uotista (Johan Mattsson -Uotilan pojasta)  ja Augusta  (os. Andersdotter  Laurila) Uotista on  ehditty jo tehdä kirjanen, jossa tietoja onkin kosolti  jopa sukupolvia taaksepäin katsottu – Juhon juuret kuitenkin ovat Satakunnassa melko suppealla  maanviljelijäin alueella  ja Augustan taas   suomen ruotsinkielisessä  Finby-kylässä.  Juhon oma  isä   (Johannes  Mattson Uotila)  kuoli katovuosien  jälkeen, mutta hän sai lähisukulais-   ( 1858 edesmenneen isoäitinsä Liisa Matintytär  Uotilan) perheessä kasvatuskodin alkuvuosiinsa.  Johannes- isä oli toinen kymmenestä lapsesta, jotka Liisa  ja Matts olivat saaneet, joten  vastuullista ja hyvän alun antanutta sukua oli  lähistöllä kyllä runsaasti, mikä selittää,  miten Juho  aina jaksoi  kuin harmaan kiven läpi etsiä  jatkokoulutusta ja opettaa  sitten muita.

Aika jonka Juho Uoti opetti  hoitajia  Helsingissä voi olla ainoastaan  vajaat 7 vuotta, tuskin yli. Enimmäiset  kurssilaisluettelot, joita olen nähnyt, olivat vuodelta 1913 ja 14.  Ensimmäinen merkintä  luontaishoitajien  kokouksen pöytäkirjoista on  vuodelta 1917, tästä kokouksesta on vain  arkin kuori  päivämäärä ja paikka . varsinainen pöytäkirja on vuosilta 1918-  1925 ja  kattaa  tapahtumia vuodelta 1920. Juho Uotin kuoleman jälkeen   4.10. 1920,  on  usean kuukauden tauko  kokoontumisissa, mutta  kevättalvella  1921  pöytäkirjamuistiinpanot jatkuvat.  Vuonna 1922 isäni,  KJ Uoti lähti  pitkälle opintotielleen luontaisen terveydenhoidon tohtoriksi, ( naturopatian tohtoriksi)  ja aluksi tie vei  kulttuurin, jopa  uskonnon  kehtona pidettyyn  Saksaan.  Tänä vuonna 2018 on hänen syntymästään 120 vuotta ja  Lempäälässä on KJ Uotin muistoksi  tilaisuuksia. (Hänen syntymäpäivänsä oli 14.11. 1898).

 

Löysin isoisästä  tekstiä Wikipediasta, kun etsin 2017  oikeastaan sedästäni   lastenlääkäri Arvo Insar Uotista jotain mainintaa, sillä Insarin syntymästä  oli v. 2017  kulunut 110 vuotta ja  setäni Ensio Ilmarin  syntymästäkin on  120 vuotta.Insar oli vain 13- vuotias kun Juho-isä   kuoli. Mutta Ensio oli  jo 23 vuotias. nuori mies, poliittiseti  valveutunut ja  halusi opiskella  ulkomailla;  varsinaista  kärjistynyttä  myöhempää kansallissosialismin  saksalaismielistä oikeistolaisuutta   ei vielä silloin ollut. Juho  Uoti oli  fennomaaneja, Suomen kansan henkisiä, hengellisiä ja kehoterveydellisiä  herättäjiä.   Kerrotaan, että Ension  oikeistolaisuus oli  Juho-isän oikeistolaisuuden vastaista ja heillä oli jotain riitaa, Ensio oli ehdottomasti jääkäriliikkeen kannattaja ja Juho -isä halusi kristillistä teokraattista  valtiota, joka toteutuu sivistyksellisyyden, opetuksen  ja  Raamatun periaatteiden mukaan – Siion keskeisesti  – Siionista lähtee laki ja Jerusalemista Herran sana– ja  maassa  oleva teokraattinen hallitus on  “väliaikaista kunnes  Hallitsija Jeesus palaa ottamaan ohjat käsiinsä”- väliaikana kuitenkin tarvitaan  “sijaishallitsijoita”. Mutta maassa on tehtävä muutoksia, jotka ovat oikeudenmukaisia ja joiden kautta maa tulee myös hoidetuksi.. .  Ensio lähti sitten Saksaan opiskelemaan insinööriksi ja valtiotieteitä  ja  joutui sieltä tulemaan isänsä hautajaisiin kolkkoon syksyyn 1920.  Kauko Johannes, isäni, oli luvannut omalle isälleen jotakin:   seurata lääketieteen opinnoissaan  isänsä parantajan  linjoja- minkä toteuttaminen ei ollut  luonnollisestikaan  valmiiksi ratkaistu opintotie ja johti ensin  hänet Ension jälkiä mantereelle Saksaan, sitten Itävaltaan (Wieniin ja Insbruckiin)  ja  lopulta isäni lähti  USA:han New Yorkiin  asti etsimään koulutusta naturopatiaan, sen ajan  moderneimpia linjoja.  Insarista tuli perinteinen lääkäri Suomeen  ja hän erikoistui pediatriaan.  Juhon pojista hiljaisin, Jalo  Aarre, teki pitkän päivätyön rajaseutujen tuberkoloosia vastaan taistellen keuhkolääkärinä.  Myös Petsamossa , Vaitolahtea myöten, kun ne kuuluivat Suomelle.

Siis tänä vuonna  maraskuussa  2018 on Kauko Johannes  Uotin syntymästä 120 vuotta.

Muistiin 23.8 2018

Leabright's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: