14.8. 2010 SUDAN DARFUR Kalma pakolaisleiri.

http://alertnet.org/thenews/newsdesk/IRIN/d831fbd911aca780a537d762a9413157.htm

23.5. 2010   Somaliasta ei yhtään oliivinlehteäkään.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/10143792.stm

13.5. 2010 Suomen Ulkoministerin A Stubbin Blogista seuraava tiedonanto:

Käynnistymässä on Pohjoismaiden ja 10 Afrikan maan ulkoministereiden epävirallinen kokous. Foorumin on aikoinaan ideoinut Ruotsin edesmennyt ulkoministeri Anna Lindh. Tavoite on edistää maiden välisiä suhteita ja yhteistyötä, erityisesti Afrikkaa ja sen kehitystä koskevissa kysymyksissä. Jos jotain voisi toivoa, niin sitä, että tämä vahvistaisi Pohjoismaiden ”goodwilliä” tärkeällä mantereella.

Afrikan maista mukana ovat Etelä-Afrikka, Nigeria, Tansania, Mosambik, Botswana, Ghana, Senegal, Benin, Mali ja Lesotho.

Tässä pari ensivaikutelmaa/taustaa niistä:

  • Etelä-Afrikka on ”Afrikan renessanssin” lippulaiva, poliittinen ja taloudellinen suurvalta, jonka tulevaisuus tulee pitkälti vaikuttamaan eteläisen Afrikan ja koko mantereen kehitykseen.
  • Nigeria on alueellinen poliittinen ja taloudellinen suurvalta, johon samalla yhdistyy myös lähes kaikki se paha – sisällissodista ja korruptiosta köyhyyteen – mitä Afrikasta on viimeisen 40 vuoden aikana sanottu ja kirjoitettu.
  • Tansania on pohjoismaiden pitkäaikainen poliittinen ja kehitysyhteistyökumppani Afrikassa ja edelleen kohtalaisen painoarvon vaikuttaja mantereella ja kv-foorumeilla.
  • Mosambik edustaa portugalinkielistä Afrikkaa ja on yhteinen kehitysyhteistyökohde. Botswana on yksi maailman vakaimmin jo 30 vuotta kasvanut talous ja pitkäaikainen monipuoluedemokratia.
  • Ghana putosi afrikkalaisittain korkealta 60-70-luvuilla, mutta on taas ottamassa paikkaansa Länsi-Afrikan vahvana taloutena ja vaikuttajana.
  • Senegal on köyhä, mutta sillä on mantereella poliittista painoarvoa.
  • Benin, Mali ja Lesotho ovat köyhiä, joidenkin pohjoismaiden kehitysyhteistyökumppanimaita.

21.2.2010 SUDAN_DARFUR LÄHDE: Uutiset DN.se lehdestä tänään.

Sudans konflikter Vapenvila i Darfurkonflikten Uppdaterat 2010-02-20 19:18. Publicerat 2010-02-20 17:32 Darfurs tyngst beväpnade rebellgrupp, Rörelsen för rättvisa och jämlikhet (JEM), meddelade på lördagen att den undertecknat ett ramavtal om vapenvila med den sudanesiska regeringen

– Vi har precis undertecknat ramavtalet, sade talesmannen Ahmed Husayn över telefon från Tchads huvudstad Ndjamena där parterna mötts. Enligt ett uttalande från den tchadiska presidentens kansli nåddes överenskommelsen om ”en omedelbar vapenvila” efter samtal som Tchads president Idriss Déby Itno stod värd för. – Vi kommer att diskutera många frågor – internflyktingars återvändande, makt- och resursdelning, kompensation, fångar, sade han. – Vi är hängivna en fredlig lösning i Darfur, tillade han. En del detaljer hade läckt ut redan på eftermiddagen. En sådan är att ett hundratal JEM-medlemmar som dömts till döden får domarna upprivna. Rörelsen gjorde en inte tidigare skådad framryckning till huvudstaden Khartum 2008 och nådde fram till flodbanken tvärs över Nilen från presidentpalatset sett. Striderna ledde till minst 220 dödade och ett stort antal tillfångatagna rebeller. Sammanlagt 105 av dem dömdes senare till döden. – Jag återtar alla hängningsdomar som fällts mot medlemmar i Rättvise- och jämlikhetsrörelsen, sade Sudans president Bashir i ett kampanjtal på lördagen för medlemmar i kvinnoorganisationer och tillade att 30 procent av fångarna skulle släppas fria på söndagen. Ett fredsavtal med JEM skulle dämpa de mest aktiva stridande men flera mindre rebellgrupper har fortfarande inte accepterat förhandlingar med regeringen. Presidenten som grep makten i en statskupp 1989 ska den 11 april ställas inför sitt hittills första val med en motkandidat och har rapporterats vara ivrig att nå ett fredsavtal med JEM innan det. Bashir utlovade i fredags ”goda nyheter” om Darfur och lade till att avtalet med JEM skulle innebära ett slut på den ödeläggande sjuåriga konflikten i den oroliga västliga regionen som skördat runt 300.000 dödsoffer och drivit 2,7 miljoner människor på flykt

20.2.2010 SOMALIA . Mahdollisesti Suomi tulee lähettämään joukkojaan Somaliaan koulutustarkoituksiin.

The government proposes that Finland send no more than 10 people to take part in the European Union’s military operation in Somalia. President Tarja Halonen is to decide on the matter on Friday. The operation is aimed at training Somali security forces. The European Commission decided in late January to launch the operation as part of broad international efforts to stabilise Somalia. The operation is intended to support the training of Somali security forces, which is already underway in Uganda. The objective is to train 2,000 soldiers within the next year or so. Training within Somalia is to begin in May. LÄHDE: YLE uutiset

19.2.2010 Uraanin tuottajamaa  NIGER, Länsi-Afrikka: Vallankumous. Sotilaallinen ja demokraattinen luonteeltaan.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8524610.stm

Miten Suomen Aamulehti asian näkee?

http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/sotilasjuntta-otti-nigerin-komentoonsa/170901

Aamulehti käyttää lähteinä seuraavia tietotoimistoja: STT, AFP, Reuters

Länsiafrikkalaisessa Nigerissä panssarivaunut saartoivat presidentinpalatsin perjantaina. Muuten elämä jatkui pääkaupungissa kuin vallankaappausta ei olisi tapahtunutkaan. Esimerkiksi kaupat, pankit ja koulut olivat auki normaaliin tapaan. Sotilasjuntta ilmoitti hajottaneensa hallituksen ja vanginneensa presidentti Mamadou Tandjan. – Tandjaa pidetään tukikohdassamme. Hän on kunnossa, hän voi hyvin, nimettömänä pysynyt viranomainen sanoi. Juntta perusteli torstaina puhjennutta vallankaappausta presidentin itsevaltaisuudella. Tandja oli pidentänyt lainvastaisesti virkakauttaan ja hajottanut parlamentin sekä perustuslakituomioistuimen. Sotilaat lupasivat palauttaa “hyvän demokratian ja hallinnon”. Juntta kertoi myös purkavansa öisen ulkonaliikkumiskiellon ja avaavansa rajat, jotka suljettiin kaappauksen ajaksi. Monet asukkaat suhtautuvat vallanvaihtoon toiveikkaasti.Kunpa sotilaat panisivat maan järjestykseen ja siivoaisivat politiikan, taksiautoilija Moussa Issa kiteytti. Ranska huolestui nyt uraanikaivoksistaan Vallankaappaus tuomittiin eri puolilla maailmaa, vaikka presidentti Tandjan syrjäyttäminen herätti myös toivoa. Diplomaattien mukaan Nigerissä voidaan viimein pitää parlamentti- ja presidentinvaalit. Yhdysvaltain hallitus vihjasi, että Tandja saa syyttää kaappauksesta itseään. – Hän oli yrittänyt pidentää virkakauttaan, mikä saattoi osaltaan vaikuttaa tähän tilanteeseen, ulkoministeriön tiedottaja Philip Crowley arvioi. Vallasta syösty hallinto vakuutti taipuvansa sotilasjuntan edessä. Entinen varapresidentti Ali Sabo vetosi armeijaan, jotta Tandjan kannattajat säästyisivät kostolta. – Odotamme, että armeija on toimissaan tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Pyydämme aktivistejamme pysymään rauhallisina, Sabo sanoi radiossa. Niger on maailman kolmanneksi suurin uraanintuottaja, mutta 60 prosenttia väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Muun muassa ydinvoimajätti Areva on kaivanut uraania Ranskan entisessä siirtomaassa 1970-luvulta lähtien. Ranskalaisen Arevan lisäksi kiinalaiset yhtiöt etsivät Nigeristä uraania. Lupia on myönnetty myös australialaisille ja kanadalaisille yhtiöille.

20.10.2009 Afrikan aamunkoittoa:

Vihdoinkin : Etelä-Afrikka vuokraa viljelymaata toisesta valtiosta, Kongosta, kertoo Suomen uutiset. Uutinen on lähtöisin Reuterista.”Eteläafrikkalaiset maanviljelijät voivat uuden sopimuksen myötä vuokrata valtavia maa-alueita Kongosta. Sopimus on yksi Afrikan suurimmista ja mahdollistaa jopa 100 000 neliökilometrin suuruisen alueen vuokraamisen. Etelä-Afrikan ja Kongon tasavallan allekirjoittaman sopimuksen mukaan noin 200 000 hehtaaria Kongon valtion maata on välittömästi eteläafrikkalaisten maataloustuottajien käytettävissä. Etelä-Afrikan maataloustuottajien liiton Agri SA:n apulaisjohtajan Theo de Jagerin mukaan sopimus mahdollistaa kuitenkin jopa 10 miljoonan hehtaarin eli 100 000 neliökilometrin siirtymisen eteläafrikkalaisten viljelijöitten käyttöön. Kongon vuokramailla on tarkoitus viljellä lähinnä maissia ja soijaa sekä kasvattaa karjaa. Noin 1700 eteläafrikkalaista maataloustuottajaa on ollut kiinnostunut maanvuokrauksesta Kongossa, mutta maataloustuottajien liitto ei usko kaikkien suunnitelmien toteutuvan. Sopimuksella Etelä-Afrikka varmistelee asemiaan kilpajuoksussa Afrikan alueen maatalousmaista. Myös Kiina, Etelä-Korea, Lähi-idän maat ja eurooppalaiset valtiot ovat pyrkineet hankkimaan maatalousmaata Afrikasta parantaakseen elintarvikehuoltonsa omavaraisuutta.Vuokrasopimus on aluksi voimassa 30 vuotta, ja sitä voidaan jatkaa jos vuokrasopimuksen ehdot täyttyvät. Sopimuksen mukaan eteläafrikkalaiset viljelijät voivat investoida Kongon maihin verottomasti ja kotiuttaa voittonsa. Sopimuksesta kerrottiin ensimmäisen kerran viime keväänä, mutta sen allekirjoitus venyi sopimusmuutosten ja Kongon heinäkuisten vaalien takia.

Angola To Day

Chad _a rising star Tshadin nouseva tähti

Friday, December 14th, 2007

About EUFOR Chad

Tuesday, February 12th, 2008

CHAD: Feb. 14, 2008 a state of emergency declared

Friday, February 15th, 2008

Finnish Peacekeeping Troops in Chad and sauna, too.

Friday, March 21st, 2008

Kongo CDR To Day

March 27th, 2008

Kenya To Day

March 27th, 2008

W-Africa_NIGER _110 million year old fossiles of dinosaurs discovered

March 6th, 2008

Bird flue control succeeded in Nigeria but not in Indonesia

About Somalia

March 3rd, 2008

Sudan To Day and Yesterday

March 27th, 2008

Tansania to day_ The Star of Africa, tanzanite_ Gem mine accident

LÄNSI-AFRIKAN blokkiin

kuuluvat valtiot ovat Länsi-Afrikka : Benin · Burkina Faso · Gabon · Gambia · Ghana · Guinea · Guinea-Bissau · Kamerun · Kap Verde · Kongon tasavalta · Liberia · Mali · Norsunluurannikko · Niger · Nigeria · Päiväntasaajan Guinea · São Tomé ja Príncipe · Senegal · Sierra Leone · Togo

Pohjois-Afrikkaan kuuluu: Länsi-Sahara, Marokko, Algeria, Tunisia, Libya, Egypti, Sudan.

Keski-Afrikkaan kuuluu: Tšad, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon tasavalta, Gabon, Kamerun, Kongon demokraattinen tasavalta, Angola, São Tomé ja Príncipe, Päiväntasaajan Guinea.

Itä-Afrikkaan kuuluu: Somalia, Etiopia, Uganda, Kenia, Tansania, Malawi, Madagaskar, Mosambik, Seychellit, Komorit, Mauritius, Burundi, Ruanda, Zimbabwe, Eritrea, Sambia, Djibouti.

Etelä-Afrikkaan kuuluu: Namibia, Etelä-Afrikka, Botswana, Lesotho, Swazimaa.

Blokit ovat WIKIPEDIA tietoa. Koetan katsoa jotain uutistietoa vähitellen jokaisesta maasta.

Päivitys 30.3.2008 lb

Leabright's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.