Viikkosanomien KODIN KIRJA .

Viikkosanomat oli vuosina 1922- 1975 julkaistu kerran viikossa ilmestynyt suomalainen uutiskuvalehti, Viikkosanomat kokosi Kodin Kirjan 1953.

Julkaisija Viikkosanomain kustannusyhtiö.- Helsinki 1953, Sanoma Oy.

Antikvariaatin antama tieto:

Viikkosanomain Kodin kirja, Tekijä: Toimitus
ISBN: Tuoteryhmä:
Käytös, seurustelu, tavat
Kustantaja:
Viikkosanomain kustannusosakeyhtiö
Kieli:
suomi, Painovuosi: 1953 Painos:
Sivumäärä:
373, Sidonta: Nidottu

Kodin kirja kuvaa sitä elämää Suomessa, johon kodeissa pyrittiin 1953 aikoihin. Kirjan toimitus on Viikkosanomista ja ilmeisesti monet ovat osallistuneet artikkeleihin, joten kenenkään nimeä ei ole erityiseskti mainittu tässä nidoksessa.Leena Nokela oli kirjan painamisen aikaan töissä Viikkosanomsisa.  Kirjaa on sikäli mukava lukea koska se hahmottaa juuri sellaista maailmaa, jossa siinä lapsuuteni alkukymmenien aikana elin yli  60  vuotta sitten. Äitini joka pyrki olemaan esikuvallinen perheenäiti js suurhuushollin johtajatar,  noudatti suurin piirtein juuri tällaisia tapoja, mitä kirja kuvaa ja niillä resursseilla, mitä sinä aikana kansalla oli. Meille tuli kotiin VIIKKO-lehti.– Tosin meillä ei tarjottu viiniä eikä alkoholia. Meikäläiset eivät myöskään tanssineet. Käytiin kirkossa, siis  pyhäköulussa  ensin. Mutta äiti kutsui sen sijaan koko luokkamme meille juhliin kun olimme  teini-ikään tulossa ja järjesti ohjelmaa, erilaisia kilpailuja ja kenttäpelejä.

Kirjoitan kirjan sisällysluettelon. ISBN numeroa ei ole.

“ARVOISA LUKIJA

Viikkosanomat on halunnut kartuttaa lukijansa kirjastoa pienikokoisella, mutta sisällöltään monipuolisella tietokirjalla. Viikkosanomain Kodin Kirja pyrkii antamillaan neuvoilla ja vihjeillä helpottamaan nykyaikaisen kodin hoitoa. Arkipäivän ohella saa myös juhla osansa. Toivomme, että lukijame saavat Viikkosanomain kodin Kirjasta miellyttävän ja toivottavati myös hyödyllisen seuralaisen”.

ARKIKODIN SISUSTUSONGELMIA

Keskustelua makuusijoista

Silmäilkäämme pöytiä

Seurustelu- ja oleskeluhuone

Jakkaroita

Täydennyshuonekalut lisäävät mukavuutta

Kudonnaisin koti kaunistuu

Valo luo kodikkuutta

Koululaisen ikioma nurkkaus

KODIN KUKKATARHA

Valo

Lämpö

Kosteus

Miten tiedämme kasvien vedentarpeen?

Onko alusvadilla oltava vettä?

Kylmästä vedestä kasvit eivät pidä

Suihku

Multaseokset

Kasvien ravintokastelu

Pistokkaat

Sipuleista kauniita kukkia

PESUSOIKON PARTAALTA

Suurpesuko?

Likavaatteiden säilytys

Pesuvaatteiden järjestys

Näin tulee puhdasta

ISÄ KORJAA KAIKEN

Työkalut

Sähkönkuluttajan aakkoset

Maalaustyöt

Tukkeutuneet viemäriputket

Taulujen, verhojen ym. ripustaminen

10 pientä niksiä

KALOREITA TARVITSEMME ELÄÄKSEMME

Kalori- mitä se on?

Näin paljon kaloreita päivittäin

Paljonko kaloreita sisältää

Jos haluamme laihtua niin muistakaamme

Pituutemme ja painomme

VIERASKUTSUJEN VAIHEILTA

Pöydän kattaminen

Tarjoileminen pöydässä

Emännän velvollisuudet

Isännän velvollisuudet

Vieraiden velvollisuudet

Pöytäsääntöjä

Viinejä tarjoillaan kauniisti

Viinitön ateria- kuin kaunotar vailla rakkautta

Kukin kestitsee mahdollisuuksiensa mukaan

Kahvikutsut

Lounas

Cocktailkutsut

Päivällisiet

Illalliset

Lukioluokkalaisten kotitanssiaiset

Nuorisokutsut keittiössä

Nuorten kutsut kesämökillä

Päivälliskutsut ruokailunurkkauksessa

Virkanaisen päivälliset

Mennäänpä meille jatkoille

KODIN JUHLAT JA MERKKIPÄIVÄT

Kihlaus

Kuulutus

Siviilivihkiäiset

Kirkolliset vihkiäiset

Suuret vihkiäiset kirkossa

Hautajaiset

Syntymäpäivät

PIENTÄ JA HYVÄÄ

Tarjoilemme cocktaileja

Vanhoja hyviä cocktaileja

Alkoholittomia cocktaileja

Booleja

NAISEN PUKEUTUMINEN

Ice-cream-sooda

Voileipätahdasta

Täytettyjä munia

Täytettyjä tomaatteja

Reiluja voileipiä miesten makuun

Voileipätorttu

NAISEN PUKEUTUMINEN

Miten pukeudumme

Pitkä ja laiha

Lihava

Lyhyt

Kaikki sateenkaaren väritkö

Hyvin pukeutuvan naisen vaatevarasto

Arkivaatteita

Pukeudu yksilöllisesti

Vaateiden ja jalkineiden säilytys ja huolto

Tavallisimmat kangaslaadut

PUKEUTUMISVIITTEITÄ KEHDOSTA HAUTAAN

Ristiäiset

Ripillepääsy

Ylioppilaaksitulo

Kihlajaiset

Kuuliaiset

Vihkiäiset

Hautajaiset

Miehen pukeutumistaulukko

Käyntikorteista

KAUNEUDEN HOITO

Hoitaen kauneuteen

Ihon rakenteesta ja ihotyypistä

Kuiva iho

Rasvainen iho

Normaali iho

Saippua ihon puhdistuksessa

Miten usein on kasvot puhdistettava

Ihon ravitsemisesta

Kasvojen hieronta

Ihomadot- ja näppylät

Kasvonaamioita

Make-up eli kasvojen kaunistaminen

Huulet

Hiusten hoito

Kädet kauniiksi

jalat terveiksi”

(Kirjoitan jatkossa tietokoneelle  vielä ensimmäisen kappaleen.” Makuusijoista” 1953. Asia ei vain koskenut juuri meidän perheeemme jäsenten makuusijoja, vaan yli 100 sänkyä, koska Äiti ja Isä pitivät luontaiskylpylää, jossa oli asiakkaille pieniä  yksityisiä huoneita ja täyshoito luontaishoitokuurien aikana. .

Muistiin 64 vuotta myöhemmin. 14.7. 2017.

1953

Keskustelkaamme makuusijoista

Niin, olipa nyt siten kyseessä kotiaan uusiva vanhempi perhe tai vasta kotia perustava nuoripari, kysymykset ovat oikeastaan yhteiset. Mitä esineitä kotiin tarvitaan?

Makuuasennossa me vietämme kolmanneksen elämästämme! Makuusijakysymys on terveydellemme ja hyvinvoinnillemme tärkeä kysymys – haluamme ratkaista makuusijakysymyksen yhdistelmäratkaisulla: vuodesohva. Mutta on tärkeätä muistaa, että istuinpaikka ei saa muodostua tässä määräväksi tekijäksi. Terveytemme kannalta ei ole tärkeä, miten istumme lyhemmän tai pidemmän ajan- mutta makuuasennossa vietämme kolmanneksen elämästämme.

Ihanteellisen ratkaisu olisi tietenkin makuuhuone, jossa vuode on riittävän tilava ja nimenomaan kunnollinen vuode. Sen voi kunnostaa jo heti aamulla, ja vuodevaatteet pysyvät siisteinä, kun vuodetta ei ole pakko muuttaa seurustelusohvaksi. Huone pysyy omassa eristyneisyydessään rauhallisena ja on omiaan juuri lepoa varten. Nykyään on turha uneksia elokuvatähden yltä upeasta makuuhuoneesta. Riittää, että huone-vaikka pienikin – on makuuhuone.

Huonekaluja ei tarvita paljon- vuoteet, mahdollisesti hylly tai yöpöydät. Pukeutumispöytä riittävän kookkaine peileineen, jakkara, ehkä jokin pehmeä tuoli, vuodematto, verhot ja luonnolisesti hyvän valaistuksen antava vuodelamppu ja ehkä kattovalaisin. Siinä ovat makuuhuonen sisustuksen pääsuuntaviivat.

Vuoteen tulee olla 12- 15 sm meitä itseämme pidempi, leveyden pitäisi olla 85- 95 sm. Ulkolaiset, jotka joutuvat meikäläisissä oloissa yöpymään, kummeksuvat meidän vuoteitamme. He ihmettelevät, miten me pystymme saamaan riittävän syvän unen moisissa kapeissa vuoteissa, joissa ihmien ei ilman putoamisen vaaraa voi huolettomasti kääntelehtiä eri asennoissa unensa aikana.

Vuode ei saa olla liian matala, sen alusta täytyy voida suuremmitta ponnistuksitta siivota.

Vuoteen pohjan on oltava joustavaa hyvää ainesta. Niitä on yleisimmin kahta tyyppiä; on avoimia metallilankapohjia kehyksiin pingoitettuna, tai sitten päällyksen alle sijoitettuja kierrejousilokeroita.

Näiden päälle sijoitetaan ohut päällyspatja, jonka täytteenä käytetään erilaisia aineksia. Parasta patjan täytettä ovat jouhet. Ne pysyvät kuohkeina ja ovat hyvin kestäviä, mutta kalliita. Meriheinä on patjan täytteenä hyvää ja halpaa. Se ei kuitenkaan kestä kauan, vaan patja täytyy aika ajoin uusia. Flokkia eli villanöyhtää käytetään myös yleisesti. Se on melko halpaa ja lämmintä, mutta tekee patjan painavaksi ja aikaa myöten myös kovaksi. Tälloin se voidaan kyllä pöyhiä uudelleen.

Ns. lokeropatja on täytteen uusimisen kannalta parempi kuin tupsupatja. Hyvässä lokeropatjassa lokerot ovat lomittaisia. Huonon lokeropatjan lokerot on saatu ilman välikangasta ompelemalla vain patjan kumpikin puoli yhteen aina vähän matkan päästä. Tällöin patja muistuttaa halkoriviä.

Vuode ei saa olla hautova eikä liian pehmeä. Hyvä vuoteen pohja on kimmoisa, niin että se myötäilee ruumista. Koko pohja ei saa painua kaarelle siinä maatessa. Riippumattomainen, pussille venynyt vuoteen pohja on hyvin epäterveellinen ajanmittaan. Vartalo ei pääse siinä riitävästi rentoutumaan ja lepäämään, ja se voi aiheuttaa ryhdin huononemisen. Tässä mielessä paras vuoteen pohjana on pienistä jousista valmistettu aluspatja, ns. dux-patja ja kumipatja vaahtokumista, joka on vielä aivan uutta. Suorana pysyvä vaikka kovakin vuoteen pohja on parempi kuin liian perään antava.

Lääkärit suosittelevat suhteellisen matalia päänaluksia, ja useille allergiaa poteville on hyvä päällystää tyynyt plastikkankaalla.

Harvoin meillä on kuitenkaan riittävästi tilaa järjestää jokaiselle perheenjäsenelle oma makuuhuone. Silloin on pakostakin löydettävä ratkaisu vähemmän vuodemaisin järjestelyin. Hetekastahan on tullut oikea ”kansanvuode”. Onhan se eräs ratkaisu, mutta ei suo kuitenkaan erityisemmin hyvää vuodetta. Lisäksi se kuluttaa vuodevaatteita. Myös muunlaisia sohvamaisia vuoteita on saatavissa. Useimmiten vuodevaatteiden sijoittaminen niihin on pulmallista varsinkin, jos riittäviä komerotiloja ei ole.

Lasten vuoteina menettelevät erilaiset kerrosvuoteet ja alakkain liukuvat sarjavuoteet sekä kevyet puuvuoteet.

Toivottavasti ihmiset vähitellen oivaltavat makuuhuoneen välttämättömyyden. Talojen suunnittelussa olisi otettava huomioon tämä. Kunnollinen vuode edellyttää useimmiten oman makuuhuoneen. Olemme jo saaneet tarpeeksemme noista erilaisista ”nurkkauksista, joihin yritetään naamioida perheen yösijat.”

Leabright's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.