Libya incidence (Iltasanomat, In Finnish) )

March 6, 2016

Vaarallisella alueella työmatkalla olleet italialaismiehet joutuivat autonkuljettajan karmean petoksen vuoksi Isisin vangeiksi.
Kaksi italialaista insinööriä Salvatore Failla ja Fausto Piano saivat surmansa ristitulessa Isisin hallitsemalla maatilalla keskiviikkona, kun Libyan poliisin erikoisjoukot piirittivät Sabrathan maaseudulla sijaitsevan tilan, kertoo italialaislehti Corriere della Sera.

Lehden mukaan neljä Libyassa työskennellyttä italialaisinsinööriä kidnapattiin 19. heinäkuuta, kun he olivat matkalla Mellitahin kaasugeneraattorilaitokselle. Siitä, mitä sen jälkeen tapahtui, on kaaoksen keskellä elävässä Libyassa kerrottu useita versioita.

Corriere della Seran mukaan silminnäkijöiden kertomukset tukevat toisiaan esimerkiksi siinä, miten italialaisinsinöörit alun perin joutuivat terrorijärjestön kynsiin. Sabrathan kaupunginvaltuuston johtajan Eldewi Hassawin mukaan italialaismiesten autonkuljettaja luovutti italialaiset heinäkuussa enolleen, joka on tunnettu radikaalien islamististen liikkeiden tukija.

Hassawin mukaan autonkuljettaja oli lavastanut insinöörien kidnappauksen ja saanut sen näyttämään rikollisten hyökkäykseltä, kun hän joutui itse sairaalaan. Autonkuljettaja kuitenkin kieltäytyi puhumasta toimittajalle ja katosi pian kidnappauksen jälkeen.

Sen jälkeen italialaisten kohtalo joutui pian veitsenterälle. Kidnappaajat vaativat vangeistaan 12 miljoonan euron lunnaita. Italia maksoi osasumman, mutta välittäjä pakeni rahojen kanssa. Sen jälkeen neuvottelut pysähtyivät.

Tripolin medialähteiden mukaan autonkuljettaja vei lunnaat, vaikka hänellä ei ollut enää johonkin aikaan ollut lainkaan valtaa panttivankeihin.

Serbialaiset diplomaattien kohtalo edelsi italialaisten tragediaa
Tilanne paheni viime vuoden loppua kohden, kun Isisin valta Libyassa levittäytyi yhä laajemmalle alueelle. Tässä vaiheessa italialaiset panttivangit olivat joutuneet todella vaaralliseen tilanteeseen. Enää kysymys ei ollut vain rahasta, vaan panttivankien kohtalo linkittyi politiikkaan ja Italian päätökseen siitä, aikooko se puuttua sotilaallisesti Libyan tilanteeseen.

Tammikuun lopulla Yhdysvallat päätti puuttua Isisin toimintaan Libyassa. Helmikuussa USA teki ilmaiskun Isisis-leiriin lähellä Libyan pääkaupunki Tripolia. Leiri sijaitsi Tripolin länsipuolella lähellä Sabrathan muinaisraunioaluetta. Yhdysvaltain puolustusviranomaisen mukaan kohteena ollut Isis-johtaja Noureddine Chouchane todennäköisesti kuoli iskussa

Iskussa kuoli 47 jihadistia, mutta kuolleiden joukossa oli myös kaksi serbialaista diplomaattia, jotka Isis kaappasi marraskuussa 2015 samalla tiellä, missä italialaisetkin oli kidnapattu. Serbialaisten diplomaattien kohtalo muistuttaa italialaisten insinöörien kohtaloa siinäkin mielessä, että kummassakaan tapauksessa kukaan ei tiennyt, että he olivat taistelualueilla.

6.3. 2016 Iltasanomat (In Finnish)

Comments are closed.

Leabright's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: