Swedish-Ethiopian Cardiolog in Addis Abeba: Because of Charity Work taken in prison, 2013

February 11, 2015

Citate from Swedish Medical Magazine: ( In Swedish)
Nyheter
Fängslade läkaren i Etiopien togs upp vid statsministerbesök
Vid Stefan Löfvens besök i Addis Abeba togs rättsfallet med den fängslade läkaren och svenske medborgaren Fikru Maru upp i samtal mellan Sverige och Etiopien.
Fredrik Mårtensson

Sverige har på statsministernivå tagit upp den långa häktningstiden i Etiopien för kardiologen Fikru Maru. En domstolsförhandling är planerad till 10 mars, men läkarens familj tvivlar på en snabb lösning.
– Tyvärr är det mycket som talar för att processen fördröjs ännu en gång. Pappa har snart suttit frihetsberövad i två år och det är orimligt lång tid utan att rättegången har kommit igång, säger hans dotter Emy Maru, som är läkare vid Hudiksvalls sjukhus, till Läkartidningen.
Det var i samband med Stefan Löfvens besök i Addis Abeba den 30–31 januari som rättsfallet togs upp i samtal mellan Sverige och Etiopien.
Fikru Maru, som är svensk medborgare, har under senare år arbetat för att bygga upp hjärtsjukvården i Etiopien. Hans familj menar att han blivit offer för ett maktspel och indragen i en korruptionshärva.
– Pappa är misstänkt för att ha kännedom om brott. Vi tycker att Sverige bör ha nolltolerans och agera kraftfullt när andra länder bryter mot mänskliga rättigheter och internationella bestämmelser genom att frihetsberöva så länge för mycket begränsade misstankar, säger Emy Maru.

Vilken effekt kan statsministersamtalen ge?
– Vi hoppas förstås att det kan ge resultat, men det har gått så kort tid sedan Stefan Löfven var där att det är svårt att utvärdera i nuläget.

Utrikesdepartementet (UD) hävdar att man genom bilaterala samtal och närvaro i domstolen bevakar Fikru Marus fall i en omfattning som inte är vanlig för svenska medborgare i rättsprocesser utomlands.

– Vi berättar aldrig hur bilaterala samtal går eftersom de sker i förtrolighet men jag kan säga att de mottog kommentaren som vi hade och vi förutsätter att de lyssnar, säger Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef vid UD, till SVT om samtalen nyligen i Addis Abeba.

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien

Comments are closed.

Leabright's Blog

Just another WordPress.com weblog

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d bloggers like this: